Loving you (1957)

Jag glömmer aldrig känslan den dag jag återupptäckte min kärlek till Elvis. Efter att ha lämnat honom i den senare tonåren, då det var lite töntigt att gilla Elvis, lämnade jag landet och glömde bort alla de känslor som Elvis väckt hos mig. Efter 6 år som ryggsäckshippie utomlands (där Neil Young, Lou Reed och Al Stewart var husgudarna) slog jag mig ner i en stuga i Vendel för att sakta men säkert återanpassa mig till ett vanligt liv.

Mina vardagliga ärenden var jag tvungen att utföra i världsmetropolen Tierp och under ett av mina besök där tittade jag in i den legendariska skivbutiken LP-fyndet. Och så fick jag syn på denna vinyl, Loving You från 1957 och något djupt väcktes inom mig. Jag köpte LPn och på vägen hem till torpet på Bergybyåsen kändes det som att jag hade gjort något förbjudet, nästan som att köpa en herrtidning. Så långt borta från Elvis var jag!

När jag kom hem la jag på plattan på min vinylspelare och första låten som dundrade fram i högtalarna var Mean Woman Blues. Hela min barndom rann över mig och jag började dansa hysteriskt där i min ensamhet, ömsom skrattandes, ömsom gråtandes. Tänk att få möta min första kärlek igen! Och jag svor då att jag aldrig mer skulle lämna honom! Just i den stunden började jag min resa mot mig själv. Så det är svårt för mig att behålla en objektivitet när jag nu ska recensera musiken.

Loving you har många gånger påståtts vara filmen om Elvis själv. Men trots att det finns en del gemensamma nämnare så är olikheterna med Elvis eget liv alltför stora. Var är alla svarta musiker t ex? Var är den råa bluesen? Jag kan också känna mig rätt så ambivalent inför den nedtoning av Elvis ”farlighet” som denna film innebar. Visst, man kan inte vara rebell jämt men var det inte lite väl tidigt att börja anpassa Elvis till familjeformatet?

Filmen är underhållande och en helt OK femtiotalsrulle. Soundtracket håller dock högsta klass med ruggigt bra låtar. Hade lätt kunnat ge plattan högsta betyg om det inte var så att den tyngs ner lite av de extralåtar som inte fanns med i filmen. T ex en orepad Blueberry Hill där musikerna har uppenbara problem med både rytmik och ackord. Filmmaterialet innehåller dock några riktiga höjdare. Mean woman blues och Party är Elvis som rockkung och det är inte svårt att förstå varför han var störst av alla rockers under femtiotalet. Vilken frasering, vilken rytmik! Titelspåret Loving you är en mycket fin ballad som bl a Tanita Tikaram gjort en kanonversion av. Och när Elvis själv får välja är det Ivory Joe Hunter som är den stora inspirationskällan för dagen. I need you so är en kanonlåt!

Som vanligt fascineras man av Elvis varierade musiksmak och inspirationskällor. Have I told you lately (Bing Crosby), Blueberry Hill (Fats Domino), True love (Cole Porter) I need you so (Ivory Joe Hunter). Vill man förstå vad Elvis försökte uppnå, hans artistiska ambitioner, så får man inte låsa sig fast vid att han var rockkungen. Risken är då att man, liksom John Lennon, blir blind inför Elvis artistiska gärning både under och efter femtiotalet.

Bonusspåren på CD-utgåvan tillför inte så mycket, men det är kul att höra Elvis sjunga originaltexten till One Night. En text som bedömdes alltför sexig för den vita medelklasspubliken och därför tonades ned när låten spelades in på nytt. Kul också att When it rains it really pours återförts till sitt rätta sammanhang. Den gavs ju först ut på albumet Elvis for everyone (1965). Man förstår att RCA höll låten inne 1957 för bandet är helt ut och cyklar men Elvis röst är i kanonform. Omslaget är inte ett av de snyggaste men lätt ihågkommet.

Betyg: svag 4

Betyg omslag

3

Bästa låtar

Mean Woman Blues och Loving you

Original track list

Mean Woman Blues
Teddy Bear
Loving You
Got A Lot O'Livin' To Do
Lonesome Cowboy
Hot Dog
Party
Blueberry Hill
True Love
Don't Leave Me Now
Have I Told You Lately That I Love You
I Need You So

CD bonus tracks

Tell Me Why
Is It So Strange
One Night Of Sin
When It Rains, It Really Pours
I Beg Of You (Alternate master)
Party (Alternate master)
Loving You (Uptempo version)
Got A Lot O' Living' To Do! (Finale)

Musicians

Bill Black
Dudley Brooks
DJ Fontana
The Jordanaires
Scotty Moore
Elvis Presley

More reviews?

Elvis golden records vol 1 (1958)

Det är dags för mig att dela ut min första femma, dvs högsta betyg. Egentligen är det inte så konstigt eftersom det här är en greatest hits-samling. Här är också en stor del av förklaringen till varför Elvis ordinarie album under femtiotalet inte var helt...

Elvis Christmas Album (1957)

Nu för tiden räknas Elvis julalbum från1957 som ett av de bästa julalbumen genom tiderna, men när det kom fick den ett minst sagt blandat mottagande. Bara tanken att Elvis, detta ”freak”,skulle ge sig på heliga jullåtar var för en del bara för mycket. När Irving...

Elvis (1956)

När Elvis andra album släpptes var Elvis monumentala storhet redan ett faktum. Aldrig tidigare hade en artist slagit igenom med sådan kraft över hela världen. Och efter de första RCA singlarna, det första albumet, de första TV-showerna, medverkade Elvis också i sin...

Elvis Presley (1956)

Många brukar nämna detta album som Elvis absolut bästa, och den är obligatorisk när olika musiktidningar listar rockens bästa album genom tiderna. Men det finns några saker som drar ned betyget. Kanske det är att svära i kyrkan att uttrycka tveksamheter kring Elvis...